W dyskontach można znaleźć dobrej jakości ziarna kawy w atrakcyjnej cenie
Specjaliści z Fundacji Warentest przeanalizowali 21 rodzajów ziaren kawy. Przetestowali zarówno ziarna do espresso, jak i do caffè crema. Rezultat był zaskakujący: tanie produkty z dyskontów charakteryzują się dobrą jakością i zajmują czołowe miejsca na podium.
Espresso kontra caffè crema
W badaniu przeprowadzonym przez Stiftung Warentest oceniano kawę pod względem wyglądu, zapachu, smaku i "kremowości". Dodatkowo laboratorium przetestowało produkty pod względem szkodliwych substancji, informacji na opakowaniu oraz przyjazności dla użytkownika. Według Stiftung Warentest, w teście smaku różne gatunki kremy prawie nie różniły się od siebie. Jednak różnice między testowanymi ziarnami espresso były znacznie bardziej zauważalne. Może to wynikać z dłuższego prażenia ziaren espresso w porównaniu do ziaren caffè crema. W rezultacie, kwasowość jest prawdopodobnie bardziej wyeliminowana, co gwarantuje lepsze doznania smakowe.
Te kawowe ziarna są dobrej jakości i niedrogie
Spośród 21 testowanych ziaren kawy, 20 zostało ocenionych jako "dobre", a tylko jeden produkt otrzymał ocenę "zadowalający". Testerzy stwierdzili, że spośród 15 testowanych ziaren cafè crema, szczególnie imponujące są marki własne dyskontów. Na podium testu oraz na drugim i trzecim miejscu znalazły się tanie ziarna dyskontowe.
- Kawa Cafèt Caffè Crema Barista marki Netto otrzymała ocenę 2,0.
- Kawa Moreno Caffè Crema z Aldi otrzymuje ocenę 2,1.
- Kawa Bellarom Caffè Crema Gustoso z Lidla otrzymała ocenę 2,1.
Kawa zwycięska z Netto została oceniona przez ekspertów jako posiadająca średnio silny zapach i stabilną piankę. Ziarna arabiki w teście sensorycznym zostały opisane jako posiadające średni stopień goryczki i kwasowości. Zauważono również, że niektóre ziarna mają delikatny owocowy, orzechowy lub czekoladowy aromat i smak.
Według Stiftung Warentest, pod względem ceny caffè crema jest znacznie tańsza niż markowe ziarna espresso z "Lavazza". Spośród 6 testowanych ziaren espresso, dwie włoskie marki wyróżniają się szczególnie pozytywnie.
- Lavazza Espresso Italiano Cremoso uzyskał wynik 1,8.
- Segafredo Intermezzo otrzymuje ocenę 1,9.
Substancje szkodliwe i ich pochodzenie
Przeprowadzono również badania dotyczące zanieczyszczenia kawy akryloamidem i furanem, które mogą powstawać podczas procesu prażenia. Akrylamid może wpływać na nasz materiał genetyczny i w najgorszym przypadku prowadzić do rozwoju raka, dlatego według Komisji Europejskiej nie powinien przekraczać poziomu 400 mikrogramów na kilogram. Furan również może być szkodliwy dla zdrowia, powodując raka i uszkodzenie wątroby, jak wykazały badania na zwierzętach. Na szczęście wszystkie badane ziarna kawy zdały test na obecność szkodliwych substancji: 20 produktów otrzymało ocenę "dobrą", a tylko jeden "dostateczną".
Stiftung Warentest zauważa, że wiele kawowych produktów importowanych pochodzi z Brazylii, Wietnamu i Hondurasu. Rolnicy tam często wydają się być ludźmi pozbawionymi stabilnych źródeł dochodu, a niektórzy z nich muszą nawet płacić dodatkowo za uprawę kawy. Niestety, tylko 4 z 21 przetestowanych produktów miało odpowiednią etykietę informującą o kraju pochodzenia - wynika z raportu z badania.